Opplæringskontoret for små håndverksfag


Forside

Fagene

Medlemmer

Utdanningsveier

Linker

 

Herreskredder

Skredderbetegnelsen er blitt brukt siden slutten av 1200-tallet. Herreskredderfaget har fra gammelt av omfattet søm, produksjon og design av klær og kostymer.  Faget stiller store krav til motekunnskap, kreativitet, formsans, fargesans og nøyaktighet.

Herreskreddere må ha kjennskap til de vanligste sømteknikker og metoder for å kunne produsere klær i tradisjonell håndverksretning eller etter industriell tilvirkningsmetode. De må ha gode ferdigheter i mønsterforming og konstruksjon, og må kunne bruke måltabeller og kunne gradere størrelser. 

De må  ha gode kunnskaper om tekstiler og materialer, stoffers egenskaper, bruksområder og vedlikehold. Herreskredderen må også ha kunnskaper om klærnes innleggsmaterialer og tilbehør.  Lærlinger i herreskredderfaget skal skjære til og sy bukser, vester og jakker og kunne sette i ermer og sette på krager. De skal kunne tilskjære etter små forandringer i mønsteret, sy frakker og selskapsklær og modellere og sy etter egen tegning eller oppdrag og prøve tøyet på kunden.

Utdanning
2+2-modell, dvs to år på skole og to år i bedrift

Kunnskapsløftet:

Vg1 Design og håndverk
Vg 2 Design og tekstil
Vg 3/ Opplæring i bedrift

Flere linker
Skoleoversikt
Lærebøker