Opplæringskontoret for små håndverksfag


Forside

Fagene

Medlemmer

Utdanningsveier

LinkerMaske av Michael Maddi

Maskør- og parykkmaker
Maskører og parykkmakere lager, klipper, farger og bearbeider parykker og hår, skjegg, barter, øyenbryn osv. 
I tillegg lager eller bygger de neser, ører, haker, hele ansikter til dyr og mennesker og alle typer masker. En maskør står for hele uttrykket på hår, ansikt og eventuelt løse masker.
Maskør- og parykkmakere arbeider ofte i teater eller opera, med tv, film og reklame som del av et team. I samarbeid med regissører, skuespillere, scenografer og lysdesignere skal parykkmakeren bidra med et selvstendig kunstnerisk og håndverksmessig uttrykk.

Mange maskør- og parykkmakere har bakgrunn som frisør eller sminkør. Arbeidet krever at man har normalt fargesyn samt sans for form og farge. Gode samarbeidsevner er en forutsetning og man bør like å omgås mennesker.

Som lærling skal du lære arbeidsprosessen, parykktilvirking, frisering og maskering. Du skal delta i hele forarbeidet av et teaterstykke og kunne planlegge en maskering. Du skal lære å bruke ulike metoder for å lage og vedlikeholde parykker og løse hårdeler. Du skal få kunnskaper om ansiktets og hendenes anatomi og lære å støpe og modellere ulike tredimensjonale løse deler til maskering  

Utdanning
1+3-modell, dvs et år på skole og tre år i bedrift

Kunnskapsløftet:

Vg1 Design og håndverk
Vg2 og 3 særløp/ Opplæring i bedrift

Flere linker
Skoleoversikt
Lærebøker