Opplæringskontoret for små håndverksfag


Forside

Fagene

Medlemmer

Utdanningsveier

Linker


Modist
Modisten lager hatter og hodebekledning for hånd av forskjellige materialer som filt, stoff, pels og strå. 
Hattene formes og sys enten etter modell, egen fantasi eller i henhold til bestillinger. Arbeidet med faget krever kunnskaper om forskjellige kulturer og tradisjoner som har vært viktige for fagets utvikling. 
Mennesker har gjennom flere hundre år vært opptatt av å dekke til hodet, av  kulturelle og religiøse grunner, og som  beskyttelse mot vær og vind. Dette har resultert i bl.a. pelshatter, luer, slør, tropehjelmer og stråhatter. 
Mote og klesstil har selvsagt også betydning for hvilke hodeplagg som lages og bæres til enhver tid. Faget har strenge håndverkstradisjoner, og fremstilling av hodebekledning og hatter krever grundig fagopplæring. Modisten må lære fagets teknikker og ha kunnskaper om materialer og virkemidler. Fagarbeideren bør dessuten være i besittelse av håndlag og kreativitet. Hodebekledningen skal ikke bare være håndverks- og kvalitetsmessig utført, men også passe til bærerens hodeform og ansikt. Kunnskaper om form, farge, stil og linjer er derfor en viktig del av opplæringen.
Utdanning
2+2-modell, dvs to år på skole og to år i bedrift

Kunnskapsløftet:

Vg1 Design og håndverk
Vg2 Design og tekstil
Vg3 Modist/ Opplæring i bedrift

Flere linker
Skoleoversikt

Lærebøker

www.modist.net