Opplæringskontoret for små håndverksfag


Forside

Fagene

Medlemmer

Utdanningsveier

Linker


Strikker
Selv om det lenge hadde blitt produsert strikkede plagg i de tusen hjem var det først rundt 1600-tallet at strikking som næring fikk sin spede begynnelse.
Da ble det besluttet at piker av mindre bemidlede familier skulle få opplæring i praktiske ferdigheter som kunne hjelpe dem til å tjene til livets opphold, blant annet strikking av ullstrømper og vanter som kunne selges.
Håndstrikking og maskinstrikking har lange tradisjoner som kultur-, husflids- og håndverksfag. Strikketrøyer hørte til folkedrakten på 1800-tallet, noe som dannet grunnlaget for den tradisjonelle lusekofta, for Setesdalskofta, Selbuvotten og Mariusgenseren.
Strikkevarene har fått økt betydning innen næringsvirksomhet, særlig innen turistnæringen og norsk profil. Norsk strikking er blitt mote verden over. Norske designere som Ellinor Floor og Per Spook har skapt mote som har fått stor internasjonal anerkjennelse. Som strikker kan du arbeide som selvstendig næringsdrivende, jobbe i en strikkebedrift, eller i en spesialforretning. Du vurderer, planlegger og gjennomfører en håndverksmessig produksjon og omsetning av produktene.
Også interiørtekstiler vil i fremtiden kunne representere et økende markedsområde.
Strikkefaget ble et fag under lov om fagopplæring i arbeidslivet i september 1997.

Utdanning
2+2-modell, dvs to år på skole og to år i bedrift

Kunnskapsløftet:

Vg1 Design og håndverk
Vg2 Design og tekstil
Vg3/ Opplæring i bedrift

Flere linker
Skoleoversikt
Lærebøker VK1 søm
Fagbøker

Tekstilhåndverkerne